איך מעריכים יהלום? מה בודקים? מדריך יהלומים​

מהו יהלום?

היהלום הוא החומר הקשה בעולם והוא נוצר בתהליך שלוקח מיליארדי שנים במהלכן מופעל עליו לחץ רב מליבת כדור הארץ. היהלום עשוי כולו פחמן ונוצר בעומק של כבין 150 ל– 250 קמ מתחת לפני הקרקע בחום אדיר של 1000-1200 מעלות צלזיוס
הסיבה האפשרית לכוח משיכתם העצום והנדיר של יהלומים היא יכולתו יוצאת הדופן להחזיר אור, שכן היהלום הוא המינרל בעל יכולת החזר אור האופטימלית בטבע.

מדריך לרכישת יהלום – מה כדאי לבדוק?

הנה הגעתם לרגע מרגש בחיים בו אתם עומדים לפני קניה של יהלום, אז מה חשוב לבדוק?

  • כדאי לבדוק כי היהלום שבו אתם מתעניינים הוא טבעי לחלוטין.
    ישנם לא מעט יהלומים ״טבעיים״ לכאורה שעברו טיפול כימי כדי לשפר את דרגת הניקיון והצבע שלהם. יהלומים אלו נקראים יהלומים מטופלים (treated diamonds) וערכם נמוך משמעותית מערכם של יהלומים טבעיים לחלוטין. זה המקום להזכיר גם את יהלומי המעבדה או היהלומים הסינטטים אלו המיוצרים במעבדה, שערכם בשוק היהלומים הסיטונאי נמוך מאוד. בנוסף לודא כי אתם רוכשים את היהלום ממקום מהימן הרוכש יהלומים (conflict free), חלה חובה על הספק לרכוש רק יהלומים הנמצאים תחת הפיקוח הבינלאומי כדי להמנע מרכישה של יהלומי דמים או יהלומי מריבה.
  • כדאי לבדוק כי היהלום נבדק במעבדה גימולוגית כ״יהלום חופשי״ (יהלום שנבדק לפני ששובץ בתכשיט) והוצמדה תעודה ליהלום (ולא לתכשיט). כאן חשוב מאוד לשים לב איזו מעבדה הנפיקה את התעודה ליהלום. מאחר וכל המעבדות עובדות עפ״י אותה סקאלה וקרטריונים הצרכן שלא בקיא בתחום עשוי להתבלבל. אך אל חשש הפיתרון הוא די פשוט, כשם שלא משווים בין תפוחים לתמרים כך לא ניתן להשוות מחיר יהלום שקיבל תעודה במעבדה גימולוגית x למחיר של יהלום שקיבל תעודה במעבדה גימולוגית y. זאת מכיוון שכל מעבדה מעניקה ציון לפי הסטנדרט איכות שלה. במילים אחרות אותו יהלום בדיוק עשוי לקבל ציון שונה בכל מעבדה. בודק יהלומים מיומן ישאל מאיזו מעבדה הונפקה התעודה.
    המלצתנו: למי שמבצע סקר שוק לבקש את התכשיט עם היהלום הנבחר בדירוג שהוצע אבל להתעקש על כך שיוספק עם תעודה גימולוגית של GIA. זאת על מנת שתוכלו לקבל את שוויו האמיתי של היהלום.
    תוכלו גם לבדוק את המלצתנו ולהיווכח כי ברוב המקרים, הספק יסרב להנפיק תעודה של GIA (המעבדה עם הסטנדרטים המחמירים ביותר), מכיוון שהיהלום המוצע יקבל ציון נמוך משמעותית לאחר בדיקה במעבדת GIA (כי זו גם הסיבה שמראש לא הוצמדה ליהלום תעודה של מעבדת GIA).
  • כדאי להכיר ולהבין את הנתונים המופיעים בתעודה הגימולוגית שמוצמדת ליהלום המוצע. ה– 4c‘s, אך לא רק.
    המונח 4c’s מתייחס לאות הראשונה של כל קריטריון מתוך ארבעת הקירטריונים המוכרים והבולטים בהערכה וסיווג של יהלומים (Cut, Carat, Clarity, Color – חיתוך, משקל, נקיון, צבע).
    לפני שנסביר על כל אחד מהם, חשוב לדעת כי מעבר ל4c‘s ישנם קריטריונים נוספים המצויינים בתעודה שצירופם יחדיו יתן לנו את השווי שוק של היהלום.
    כך למשל בתעודה גימולוגית צריכה להיות התייחסות גם לפוליש, לסימטריה, ולמידות האידיאליות של כל חלק ביהלום ביחס למשקל שלו.
    לדוגמה, יהלום לא סימטרי יפזר את האור מחלקו העליון בקשת רחבה וכך העין שלנו תראה ניצנוץ חלש יותר (אפילו אם דירוג הניקיון והצבע של היהלום יהיו גבוהים).
    לכן חשוב מאוד להכיר את כל הקריטריונים ולא לרכוש יהלום רק לפי דירוג צבע וניקיון.
    צוות הסטודיו של סמדר עדרי ישמח לייעץ ולהסביר בנושא בהרחבה. צרו קשר כאן.
חיתוך היהלום Cut –

ישנם סוגים שונים של חיתוכי יהלומיםעבור יהלום עגול קיים מגוון רחב של אפשרויות חיתוך. על מנת שנוכל לנצל את מלוא האפקט של החזרת האור, עלינו להקפיד לחתוך את פאותיו בזויות מסוימות כך שייווצר היחס הגבוה ביותר של החזר אורלכן, במהלך השנים ,פותחו מספר סוגים של חיתוכים.

החיתוך הנחשק ביותר בעולם היהלומים הוא חיתוך ״Ideal Cut” , ובתרגום  לעבריתחיתוך היהלום האידיאלי. החזר האור פועל על פי  כללים מתמטיים ברוריםועל מנת לנצל את מלוא האפקט משתמשים בחוקי האופטיקה הבסיסים.

הקושי הכרוך בחיתוך היהלום בצורה אידיאלית טמון במשקלועל מנת ללטש יהלום לפי הפרמטרים האידיאליים ביותר ,נאבד משקל רב יחסית לגודלו המקורילעיתים ההבדלים במשקל הם קריטיים. למשל, לחתוךחיתוך אידיאלייהלום שמשקלו בגלםהוא  2.6 קראט, נאלץ לוותר על כ–  60% ממשקל היהלום כך שמשקלו הסופי לאחר החיתוך האידיאלי יהיה -0.92 קראט  בלבדכלומרעל מנת לחתכו בחיתוך אידיאלי החותך יפסיד את הגודל הנחשק של 1.00 קראטמשמעות הדבר היא שערכו של היהלום יהיה נמוך יותר במשקל של 0.92 קראט , לעומת יהלום קראט אחד בליטוש שאינו אידיאליכךנוצר מצב של ניגוד אינטרסים מסויםמצד אחדהשאיפה של המלטש ללטוש את היהלום בליטוש אידיאלימצד שניאם הוא יעשה זאת היהלום יאבד מערכוכיוון שלמשקל של קראט אחד יש מחירון שונה לחלוטין לעומת יהלום של 0.92 קראט. חיתוך היהלום האידיאלי נחשב  יקר יחסיתכיוון שבעל היהלום מתמחר את הפסד החומר הרב. החיתוך האידיאלי מיוצג בטבלה בדירוג Excellent.

אם כן, חיתוך היהלום האידיאלי תלוי ביחסים בין פאות היהלום, שהם חשובים ביותר כדי לקבל את אפקט הנצנוץ והחזר האור הנחשקים. כאשר מתפשרים על יהלום שאינו בחיתוך אידיאלי יש לקחת זאת בחשבון על מנת להבין את הסיבה בגללה  יהלום אחד מנצנץ יותר מהשניוגם את הסיבה לכך ששני  יהלומים במשקל, צבע וניקיון דומיםלא יראו אותו דבר ויהיו בעלי ערך שונה

רוב הציבור נוטה לייחס חשיבות רבה מאוד לצבע ולניקיון ופחות לחיתוך שהוא מאוד משמעותי וחשוב לקביעת ערך היהלום.

משקל היהלום – Carat – ct (יחידת משקל)

קריטריון משקל היהלום הוא מאוד פשוט להבנה. Carat היא יחידת משקל (בדומה לגרם, קילוגרם, טון וכד׳) ונהוג להשתמש ביחידת משקל זו לשקילה של אבני חן ויהלומים. ככל שמשקל היהלום גדול יותר, ערכו יהיה גבוה יותר. נוסחה זו מתקיימת כל עוד איכות היהלום נשמרת.

בהיקשר הזה נביא דוגמה נוספת לחשיבותן של מידות היהלום ביחס למשקל: יהלום ששוקל חצי קרט (0.50קרט) אך קוטר ה״שולחן״ (החלק העליון של היהלום) שלו קטן מהמידה האידיאלית של שולחן של יהלום במשקל חצי קרט, יהיה בנוי בצורה מוארכת. כלומר, היהלום יהיה גבוה אולם כשנסתכל עליו מלמעלה הוא יראה קטן יותר מכפי שיהלום במשקל חצי קרט צריך להראות. כלומר, התשלום יהיה עבור משקל של חצי קרט אך בפועל יתקבל יהלום שהשולחן שלו בגודל של 0.40קרט. בנוסף, יהלום במידות לא אידאליות ינצנץ ויחזיר פחות אור, דבר שיפגום בחוויית הענידה של התכשיט בהשוואה לתכשיטי יהלום אחרים.

ניקיון היהלום Clarity –

המונחניקיוןבעולם המקצועי של היהלומנים מתייחס לחלקיקים זעירים של היהלום אשר לא הפכו להיות גבישים. חלקיקים אלו פוגעים ביכולת הנצנוץ (החזר האור) של היהלום. גודלם של החלקיקים, השתקפותם ומיקומם הם הקובעים את דרגת הניקיון של היהלום. ככל שהחלקיקים גדולים יותר, כך גם מחירו של היהלום יהיה נמוך בהשוואה ליהלום עם פחות חלקיקים

האיכות המינימלית של היהלומים הגדולים שמשובצים בתכשיטים שמיוצרים במעבדה של סטודיו סמדר עדרי, היא כזו שהחלקיקים הם כה זעירים עד שאינם נראים לעין האנושית. על פי תעודה של מעבדת הבדיקה הנחשבת ביותר בעולם

 GIA, סטנדרט דירוג הניקיון אצלנו הוא VS2 ומעלה 

צבע היהלום Color –

היהלומים הינם משאב טבעי אותו כורים אותם ממעמקי האדמה. היהלומים מגיעים מהטבע יהלומים בשלל צבעים וצורות שנראים בבירור לעין. הצבע הינו גורם חשוב אשר משפיע על קביעת מחירו של היהלום. ככל שהיהלום הוא שקוף וחסר צבעכך ערכו יהיה גבוה יותר מאשר יהלום אשר צבעו בעל גוון צהבהב.

דירוג צבע היהלומים מתבצע לפי טבלת ה-ABC אך הדירוג מתחיל מהאות D שמסמלת יהלום בדרגת הצבע הגבוהה ביותר שקיימת בעולם ובהתאם לכך גם ערכו הוא הגבוה ביותר. כלומר, יהלום בצבע D הוא יהלום שקוף לחלוטין ואין לו אף לא טיפה אחת של גוון נוסף.

קולקציית התכשיטים של סמדר עדרי משובצת ביהלומים בצבע F ומעלה (לפי הסטנדרטים הבינלאומיים של GIA) השייך לקבוצת הלבנים הגבוהה ביותר בסקאלה ((F E D. 

אנחנו בוחרים בדירוג צבע F כסטנדרט מכיוון שבמבחן הערך מול העלות צבע F הוא המשתלם ביותר ללקוח.

כפי שציינו קודם, מעבר לקרטריונים המוכרים ה4c (צבע, ניקיון, משקל, חיתוך) ישנם עוד קירטריונים משמעותיים שמצויינים בתעודות הגימולוגיות; כמו למשל, הסימטריה של היהלום, הפוליש, והמידות שלו ביחס למשקל

שיקלול של כל הקרטריונים האלו יחד יתנו לנו את התמונה המלאה לערכו של יהלוםלפיהם נקבע מחיר השוק של היהלום.

זה המקום גם להזכיר שעל מנת לבצע השוואה נכונה אנחנו חייבים להשוות את הנתונים/הציונים שקיבל היהלום לפי הסטנדרט של אותה מעבדת בדיקה.